Tillbaka
  • Karriärberättelser
  • 2022-04-11
  • 1038 visningar

Sverige lockande marknad för nyutexaminerade byggnadsingenjörer från Finland

Det gemensamma språket, en marknad med många intressanta projekt och närheten till Finland. Det är några anledningar till att många unga byggnadsingenjörer i Österbotten tar sig till andra sidan Bottniska viken när det är dags att ge sig ut på praktik eller för att söka jobb.

På arbetsplatsen
På arbetsplatsen

Under de senaste åren har många svensktalande byggnadsingenjörer från vårt grannland inlett sin karriär hos byggbolaget YIT. Ida Söderholm är 27 år och född och uppvuxen i Molpe, Korsnäs kommun i Finland. Efter studier till byggnadsingenjör på Yrkeshögskolan Novia valde hon att blicka västerut och fick ganska omgående jobb på YIT. Till sommaren firar hon fem år i Sverige och bor nu i Boden.

– Finland är ett fantastiskt land att bo och leva i, men jag visste också att jag ville testa mina vingar. När det blev dags för vår sexmånaderspraktik sökte jag praktikplats i en rad olika länder och regioner. YIT svarade direkt att jag var välkommen och på den vägen är det, förklarar hon.

Sagt och gjort. Sommaren 2017 packade Ida Söderholm sina väskor och körde de tio timmarna till Sverige och Gällivare.

 – Sedan när praktikperioden led mot sitt slut blev jag erbjuden en tillsvidareanställning som jag med glädje tackade ja till. Tanken var aldrig att bli kvar här, men åren har gått och jag trivs fortfarande väldigt bra i Norrbotten och Sverige.

 Platt organisation
Enligt Ida Söderholm är arbetet på YIT mångsidigt och väldigt utvecklande. Under hennes snart fem år på arbetsplatsen har hon arbetat i fyra olika städer, i tre olika regioner och med säkert ett tjugotal olika nationaliteter berättar hon.

 – I region norr har jag fantastiska kollegor vilket har gjort att jag har känt mig som hemma här trots att allt var nytt och okänt till en början. Dom är kompetenta och drivna och man står aldrig ensam. Vi är alla ett team fast vi är utspridda på olika projekt. Alla är hjälpsamma och tar sig gärna tid att förklara och instruera om jag stöter på ett arbetsmoment som är okänt för mig.

 Ida Söderholm har aldrig arbetat inom byggbranschen i Finland men menar ändå att det finns några skillnader mellan branscherna i de båda länderna.

 – Rent allmänt är väl den stora skillnaden den platta organisationen i Sverige. En arbetare kan prata med en VD, alla kan göra sin röst hörd och känna sig delaktiga. Det existerar inga starka hierarkier i den svenska arbetskulturen och det ger ju en avslappnad öppen stämning inom företaget, vilket är tillfredsställande för flockdjuret inom oss. 

 Pendlar från Österbotten
En jämnårig kollega till Ida Söderholm är Rasmus Back som under praktikperioden såg sin chans att prova på att jobba utomlands.

 – En gammal kompis till mig från hemkommunen jobbade redan då på YIT och av honom fick jag kontakt med en platschef uppe i region nord. Jag fick möjlighet att göra min praktik i Aitik, Gällivare, där vi bland annat byggde en ny kross åt gruvan.

 Rasmus Back bor till vardags i Kristinestad, tio mil söder om Vasa, och pendlar därmed till jobbet hos YIT i norra Sverige. Det har fungerat bra eftersom han till stor del jobbat sju dagar i sträck och därefter haft ledigt i sju dagar. Men pandemin gjorde resandet lite mer krångligt ibland.

 – Vi är några från Vasa-området som jobbar på YIT i norra Sverige, jag har haft turen att till viss del kunna samköra med dem. Pendlingen i sig är inget större problem för mig, på med farthållaren och en bra ljudbok så går timmarna snabbt. Under pandemin var det såklart  lite mera strul, speciellt i början då ingen riktigt visste vilka regler som gällde. Det har även varit en hel del karantänsittande hemma och massvis med coronatest vid gränserna.

 Rasmus Back trivs bra på arbetet. Inte minst eftersom han har haft möjligheten att jobba på många olika projekt i lite olika roller berättar han.

 – Inte bara i norra Sverige utan jag har även varit utlånad till Stockholm och Linköping. Detta har gjort att jag träffat många kollegor från hela Sverige på dessa projekt. Jag uppskattar öppenheten på YIT, man är inte rädd att fråga om råd om man stöter på utmaningar. Mina kollegor är fantastiska.

 Enligt Rasmus Back råder det även generellt sett ett ”gladare” arbetsklimat i Sverige jämfört med Finland.

 – I Finland är det mera att man åker till jobbet och gör sin grej. Det finns ju så klart både för och nackdelar med detta. En liten anekdot jag minns är när jag jobbade med underentreprenörer som kom från Finland. De berättade att man mycket sällan får höra ”bra jobbat, tack för idag” i Finland, där vet man att det har gått bra om man inte hör någonting efter arbetet.

 Ingen uttalad strategi
Enligt Petter Larsson, HR-partner för region norr, har YIT ingen uttalad strategi att rekrytera från Finland eller högskolan i Vasa, utan det har bara råkat bli på det viset.

 – Det hela startade innan jag började på företaget 2018. Då blev en finsk kollega som var bosatt i Sverige kontaktad av en student i Vasa angående praktik. Studenten praktiserade hos oss och blev sedan anställd. Ryktet spred sig därefter bland studenter i Vasa om att det fanns goda utvecklingsmöjligheter hos YIT i Sverige och följande år hörde fler av sig. Sedan har det i princip fortsatt så.

Enligt Petter Larsson har de som studerat i Vasa fått en väldigt bra utbildning. De allra flesta som kommit som sommarjobbare och praktikanter har blivit anställda efter examen.

 – I Finland är vi ju ett stort välkänt bolag med gott rykte och Vasa har många svensktalande finländare vilket gör det naturligt för dem att snegla på Sverige när det är dags att söka jobb. Det tillsammans med en spännande marknad med intressanta projekt i norra Sverige gör att vi har ganska många som hör av sig om sommarjobb och praktik.

Petter Larsson berättar att YIT inte behövt driva några kampanjer utan helt förlitat sig på nuvarande kollegor och före detta studenters nätverk samt företagets goda rykte i Finland.

– Jag har inte tagit fram exakta siffror men jag uppskattar att nästan var tionde anställd i region norr kommer ursprungligen från Finland.

 Fin natur och bra lön
Ida Söderholm är glad att hon tog chansen att jobba i Sverige och rekommenderar det för andra landsmän som funderar på vilka arbetsmöjligheter som finns på andra sidan Bottniska viken.

 – Man kommer ha en tryggad arbetssituation. Infrastruktur är en stor marknad och inte så hårt påverkad av oroligheter i världen och lågkonjunkturer, företag väljer snarare att investera i sina anläggningar och bygga ut då produktionen är låg. Även lönen är bra då man jobbar på projekt vilket ger frihet.

Från Luleå tar det bara 6-7 timmar att ta sig till Vasa och i slutändan är man inte så långt hemifrån, något som också är viktigt att ha med i beräkningarna säger Ida Söderholm.

– Nuförtiden kan man köra videosamtal och få en känsla av att man umgås med nära och kära fast man sitter i en soffa 600 kilometer bort. Mitt tips är att ta chansen till personlig utveckling och äventyr. Det är en fantastisk känsla att gå utanför sin “comfort zone” och lyckas. Den egoboosten önskar jag att alla får uppleva!