Efter sin praktikperiod blev Ida anställd och arbetar idag som arbetsledare på YIT Sverige. I rollen betonar hon vikten av att visa uppskattning och respektera sina kollegor. En stor glädje i jobbet är möjligheten att varje dag träffa människor med olika bakgrunder och som alltid har något intressant att berätta.
NAMN OCH TITEL
Ida, arbetsledare för grund- och anläggning, inom Infrastrukturverksamheten.
VAD HAR DU FÖR BAKGRUND?
Det här är mitt första bygg- och anläggningsarbete. Jag gick gymnasiet och yrkeshögskola hemma i Vasa, Finland, innan jag började jobba för YIT Sverige.
HUR HAMNADE DU I DIN NUVARANDE ROLL?
Jag studerade till byggnadsingenjör med inriktning mot infrastruktur och produktion på yrkeshögskolan Novia. Till studierna hörde en 20 veckors lång praktikperiod. Jag hade länge tänkt att jag ville göra min praktik utomlands. Jag ringde YIT, dåvarande Lemminkäinen, som sa att de gärna tar emot praktikanter.
HUR SER EN TYPISK ARBETSDAG UT FÖR DIG?
Jag arbetar som arbetsledare så dagen börjar oftast med att instruera yrkesarbetarna om vad som skall ske under dagen, visa dem var material finns eller gå genom ritningar. Sedan har vi antingen interna morgonmöten eller morgonmöten med beställaren. Resten av dagen går ganska mycket ut på att organisera och samordna, se till att produktionen flyter på och att det blir rätt utfört och uppfyller kraven vi har. Som arbetsledare måste man göra arbetsberedningar inför olika moment och egenkontroller för att följa upp utförandet. Ibland går vi också skyddsronder, antingen med beställaren eller så utför vi egna. I slutet av dagen är det viktigt att skriva dagbok. Där skall det dokumenteras vilka som har varit på jobb, vad de har gjort och vad som är klart.
VAD TYCKER DU MEST OM MED DITT JOBB?
Det är en svår fråga då jag trivs väldigt bra med mitt arbete och som arbetsledare. Jag tycker faktiskt att det mesta är skoj. Men mest givande är nog då man får ett lyckat resultat och allt löper på som planerat. Jag gillar problemlösning och det blir det aldrig för lite av. Sen är det också roligt att få träffa så många olika människor. Ute på projekten jobbar vi tillsammans från flera olika nationaliteter och de har alltid något intressant att berätta.
VAD ÄR DEN STÖRSTA UTMANINGEN I DITT ARBETE?
För mig personligen är det att jag är ganska ny. Jag saknar erfarenhetsbiten och det kan ibland vara svårt. Jag kan till exempel inte säga, som majoriteten av mina kollegor, att ”det här fungerade sist” eller ”så här gjorde vi på förra projektet”, men för varje dag som går så växer erfarenhetsbanken.
VAD BEHÖVS FÖR ATT LYCKAS I DIN ROLL?
Jag tror man måste vara väldigt bra på att läsa av och förstå andra människor. För att det skall bli rätt och folk ska förstå vad man menar så måste man vara lite pedagogisk och framföra ärendet på olika vis till olika människor. Behandla andra med respekt så får man respekt tillbaka, det underlättar arbetet kolossalt. Sen tycker jag även att det är väldigt viktigt att våga säga till då det känns fel eller blir fel, tveka aldrig när man har en dålig magkänsla. Våga gå ut och prata med folk, både då det går sämre men också då det går bra och visa när kollegorna gör ett bra jobb. Folk tenderar att jobba bättre då de känner sig sedda och uppskattade för vad de gör.
VAD TYCKER DU OM ATT GÖRA PÅ DIN FRITID?
Köra snowboard på vinter och fiska på sommaren. Om det finns gott om tid så reser jag gärna utomlands. Att upptäcka nya städer, ställen och kulturer är ett bra sätt att koppla av från jobbet.